Verslaafd aan de rugleuning04/25/2017 08:38


Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die aandacht hebben voor ‘wat goed is voor de medewerker’. Een werkplek met fraaie lampen, planten en de hoogwaardige espressokoffie van George Clooney vormen daarbij -helaas- meestal de basis. Kantoorwerk anno 2017 vraagt meer dan louter vormgeving en een sfeervolle werkplek.

Actief zitten

In Scandinavië is al 70% van het kantoormeubilair er op gericht om afwisselend zittend én staand te kunnen werken. In ons land is hooguit 5 tot 10% van de bureaus op deze wijze in hoogte verstelbaar. Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat we te veel zitten, wat kan leiden tot allerlei klachten. Het is vreemd dat ondanks al die aandacht voor de werkplek, er dan toch nog zo vaak voor de traditionele kantoorstoel wordt gekozen. Elke fabrikant lijkt te roepen dat hun kantoorstoel “actief te gebruiken is”, maar een stoel met rugleuning biedt voornamelijk ondersteuning en is in die zin alles behalve actief.

Verslaafd

Eigenlijk zou het voor veel kantoormedewerkers goed zijn om opnieuw te leren zitten. Bij een actieve houding past namelijk geen rugleuning. Het achteroverhangen maakt ons minder actief en is geen motivator om van houding te veranderen. Met andere woorden we zitten wel best zo.

Zitten in een open zithoek zonder rugleuning in combinatie met een zit-sta tafel bevordert de dynamiek op de werkplek en zet de gebruiker aan om regelmatig van houding te veranderen. De gebruiker voelt zich fitter, zit daardoor beter in z’n vel en presteert beter. Actief zitten heeft aantoonbaar een preventieve werking op gezondheidsklachten. Maar men lijkt verslaafd aan de rugleuning en daarom zijn inkopers vaak huiverig te kiezen voor bijvoorbeeld een stoel met een actieve zadelzit.

Ik was betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Nederlandse Praktijkrichtlijn ‘NPR 1813’, waarin aanwijzing wordt gegeven om op verantwoorde wijze administratieve ruimten en kantoren in te richten. Gelukkig is hierin nu ruimte gecreeerd voor “alternatieve” zitoplossingen.

Verruim je blik

Natuurlijk wil een werkgever of facilitair manager het beste voor de werknemers en de organisatie.

Ondanks dat komen we met de nieuwe inrichting van het kantoor meestal niet verder dan de traditionele bureaustoel omdat we verslaafd zijn aan de rugleuning en te zeer zijn gefocust op NPR-1813 kolom 2.

De nieuwe NPR-1813 biedt nu juist ruimte voor andere zitoplossingen omdat deze in sommige situaties een betere oplossing zijn dan de traditionele bureaustoel. In een flexibele werkomgeving met overwegend zit-sta tafels past een actieve zitoplossing eenvoudigweg beter dan een traditionele stoel. Zitten zonder rugleuning maakt actief en zet aan om regelmatig van houding te veranderen. Daardoor wordt de dynamiek van de geboden werkplek optimaal benut en houd je de medewerkers gezond en fit. Het regelmatig wisselen van werkhouding zorgt onder meer voor een betere ademhaling, spijsvertering en is goed voor de bloedsomloop en gewrichten.

Een actieve werkplek leidt dus tot gezondere medewerkers en minder ziekteverzuim.

“Inkoper, verruim je blik,” zou ik van de daken willen schreeuwen. Blijf niet gefocust op de traditionele bureaustoel, maar haal het maximale uit het nieuwe flexibel ingerichte kantoor en de medewerkers en ga voor een dynamische werkomgeving met actieve zitoplossingen.

Robert@ergonomiespecialist.nl

Robert Cozijnsen is directeur/eigenaar van Ergonomiespecialist, leverancier van innovatieve ergonomische producten.